16 октомври 2009

Баклава


Продукти:
1 пакет финни точени кори
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. захар
1 пак. от малките масло /120 гр/
60-80 мл. олио
За сиропа:
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч вода
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Маслото и олиото се загряват до разтапяне на мслото. Не трябва да завира.
Взимаме две кори, намазваме ги със сместа от масло и олио, отгоре поръсваме с орехи и захар/може да се смесят в един общ съд/. Завиваме на стегнато руло. След което го режем на равни половини, тях режем на по още две, докато получим осем равни части. Нареждаме ги изправени в тавичка. Така процедираме до изчерпване на материалите. Отготе поливаме обилно с останалата мазнина. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 30 мин., до зачервяване.
Захарния сироп приготвяме от равните количества вода и захар, прибавяме ванилията и загряваме на котлона, до леко сгъстяване и разтапяне на захарта.
Когато вече е изпечена баклавата, може да процедираме по два начина. Или топлата баклава заливаме със студения сироп, или студената баклава с горещ сироп. Въпрос на избор, но едното винаги трябва да е студено, а другото горещо.
*Това е една много елемнтарна рецепта за баклава, но ми е любима и винаги става страхотна!

2 коментара:

  1. Лелееее...колко вкусно изглежда!Напомня ми за тиквеника който правя.Весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Нанита!
    Вкусен сезон дойде, какво да се прави?
    Сега е ред на тиквеника.
    Весел и сладък уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване