13 октомври 2009

Пай с праскови

Продукти:
215 гр. брашно
30 гр. захар
щипка сол
90 гр. масло
50-60 мл. студена вода
масло за намазване на тава

Начин на приготвяне:
От изброените продукти омесваме тесто, кото в началото е ронливо, но след това става меко. Оставяме го в хладилника з а30 мин. да се стегне. След това го разточваме малко по-голямо от диаметъра на тавата, в която ще го печем/аз ползвах 26 см/. Слагаме го в тавата, като правим характерното ръбче за пая отстрани. Надупчваме го с вилица, за да не се надуе докато се пече. Печем в загрята фурна около 20 мин. Пробваме с клечка дали е готово. Не трябва да се препича.

За пълнежа:
7-8 праскови
5-6 с.л. захар/ на вкус
Обелваме прасковите и ги нарязваме на тъничко. Слагаме ги в тенжерка, сипваме захарта и добавяме 1/2 ч.ч. вода. Варим 15-20 мин, до сваряване на плодовете.
За украсата съм ползвала 2 белтъка + 2 с.л. пудра захар, разбити на сняг.
Готовия блат за пая покриваме с плодовете. Отгоре украсяваме с белтъчения крем и вкарваме във фурната, за да получим карамеления загар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар