15 септември 2009

Пай с круши

Продукти:
тесто:
2 яйца
200 гр. брашно
100 гр. захар
5 с.л.олио
1 ванилия
плънка:
500-600 гр. круши
5-6 с.л. захар/ ако не са сладки много крушите
Начин на приготвяне:
От продуктите омесваме тесто. При омесването добавяме малко брашно ако залепва по ръцете. Месим докато стане меко тесто. Поръсваме го с брашно и оставяме в хладилника да се стегне за около 30 мин.
За плънката: Крушите ги измиваме, обелваме и почистваме. Нарязваме ги на дребни кубчета. Слагаме ги в тенжерка, сипваме 50-100 мл. вода и започваме да изваряваме. Ако крушите не са сладки, може да добавим захар на вкус. Варим, докато водата изври и сместта се сгъсти.
Тестото разточваме на тънка кора, като гледаме да е по-голяма от дъното на тавата, за да се получи ръбче отстрани. Слагаме я на дъното на тава с размер 26 см. върху хартия за печене. Надупчваме я с вилица за да не се надуе. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 20-30 мин/ или докато се зачерви. След това охлаждаме. Сипваме плънката и разнасяме равномерно навсякъде. Отгоре може да се украси със сладкарска сметана.
Добре е да престои една нощ, за да поеме от сиропа на плънката.
* Отново мой експеримент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар